[2019-09-06] I vilket Jesper och Erik undrar om det finns en korrelation mellan pressfrihet och längdskidor samt väcker frågan om det är bättre för journalistiken om den blir kritiserad från flera olika håll.

Lyssna direkt:

Ladda ner som mp3

AVSNITTETS LÄNKAR
Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.  Bernie Sanders (The Guardian): The media has become gossip, clickbait and punditry. This threatens democracy. The Guardian: Are Bernie Sanders’ attacks on the media fair – or Trumpian? Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.

4 reaktioner på “#401. Alla hatar journalister

 1. Har tagit del av er senaste mediespaning. Kanske en analys inifrån av Matt Taibbi kan tillföra några synpunkter till nästa gång. Hans senaste bok heter Hate Inc. Här ett klipp från inledningen:
  ”Why do they hate us?
  We in the press always screw up this question.
  Many of the biggest journalistic fiascoes in recent history involved failed attempts at introspection. Whether on behalf of the country or ourselves, when we look in the mirror, we inevitably report back things that aren’t there.
  We fumbled “Why do they hate us?” badly after 9/11, when us was guiltless America and they were Muslims in the corrupt Middle Eastern petro-states we supported.
  We made a joke of it during the Occupy protests, when “Why are they so angry?” somehow became a common news feature assignment after a fraud-ridden financial services sector put millions in foreclosure and vaporized as much as 40 percent of the world’s wealth.
  More recently, we’ve cycled through a series of unconvincing responses to Why do they hate us?—themed stories like Brexit, the Bernie Sanders primary run of 2016, and the election of Donald Trump.
  We’ve botched them all, for reasons that range from incompetence to willful blindness. The Trump story in particular was an industry-wide failure that exposed many of our greatest weaknesses (I was part of the problem, too) and remains a serious concern heading into 2020.
  But the story that flummoxes us most has to do with our own business.
  Everyone hates the media. Nobody in the media seems to understand why.”

 2. Ni diskuterade i senaste avsnittet bland annat hur journalister skildrades i spelfilm och nämnde då givetvis filmen ”Alla presidentens män”. Helt klart bra och sevärd film. Men om man vill titta på den andra sidan, den negativa skildringen av journalister och journalistik (och det ska man kanske), så är det en film som sticker ut, nämligen Billy Wilders ”Sensationen för dagen” (Ace in the hole) från 1951. Kirk Douglas spelar här en fruktansvärt cynisk journalist som anländer till en gruva strax en olycka där en arbetar fastnat i ett gruvras. Douglas karaktär gör sedan allt han kan för att förhala räddningsarbetet, allt för att få till en bra story, allt för att göra sig ett namn. Mycket mycket sevärd, dock ingen ”feel good” film för en fredagskväll. Och ska man fortsätta att prata om journalistik och film kan man ju nämna ”En sensation (Citizen Kane) från 1941. För visso en film om så mycket mer än journalistik men ändå…

  1. Stort tack för tipset om Ace in the hole! Den har jag missat. Citizen Kane är ju också passande i sammanhanget. Den pratade vi om under församtalet vi hade innan inspelning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *