4 reaktioner på “#631. Sammansvärjningen

 1. Hej!
  Började precis lyssna på detta avsnitt då pizzerior nämns i samband med italiensk arbetskraftsinvandring. Har oresonligt starka men hyfsad vägrundade uppfattningar om detta.

  Jag har vill hävda att italiensk arbetskraftsinvandring har i stort sett ingen betydelse med etableringen av pizza som maträtt och pizzeria som restaurang-företeelse i Sverige att göra. Detta är en sentida myt som nu gärna odlas även av Västeråsare – men inget pekar på att dessa norditalienare startade pizzerior. (Mitt topplock gick när Johan Pehrson var i Västerås och bakade pizza.) Om man läser exempelvis Järtelius (1987) ”Drömmen om Sverige” som ägnar rätt mycket tid åt mat så nämns inte pizza en enda gång.

  /Olle J.
  ekonomisk-historiker, Uppsala

   1. Som jag har förstått det öppnar de första pizzeriorna i Stockholm sent 1960-tal och handlade nog mer om intressen i en storstad för annorlunda, spännande middagsval än någon större efterfrågan bland någon etnisk enklav av italienare.

    På bland annat svenska Wikipedia hänvisas det till att ”Enligt historien var det 300 anställda italienare vid ett elektronikföretag [läs: Asea] i Västerås som krävde pizza på menyn när restaurangen [Sjöhagen] öppnade” med hänvisning till ICA.se (sic!) som källa. Men det var inte så det funkade. I samband med det Svensk-Italienska avtalet från 1947 så stipulerades det att de italienska arbetarna skulle få vettig mat* . Så i samband med rekryteringen av italienska arbetare till Asea, SKF, Storfors Rörverk, Atlas Diesel och Bulten 1947 skulle två italienare som lagade mat medfölja** . Denna mat verkar ha serverats på Restaurang Sjöhagen. Jag är inte Västeråsare, men denna restaurang verkar ha legat vettigt i förhållande till Asea och det område där italienarna initialt fick bo i ett område som heter Hammarby.

    Första dan de första italienarna kom fick de hackbiff med mjölk. Detta kan vi vara säkra på, för det finns bild och text i VLT. Därefter fallet mycket av detta in i någon mytbildning. Kan det lagats pizzor där? Mycket möjligt, men det verkar faktiskt mest handla om minnen och berättelser utan några starkare belägg. Jag skulle gissa mig till att tro att det kan ha hänt på interna fester att det lagades pizza, men inte att det fanns på någon meny som någon icke-italienare tog del av.

    Källäget är oklart men institutionella faktorer och just italienska arbetare i Sverige som en rätt hårt selekterad grupp (arbetstillstånd var bundet till yrket och de flesta italienska männen var erfarna yrkesarbetare inom metall- och verkstadsindustrin) knutna till vissa arbetsplatser talar inte för någon spirande etnisk nischmarknad av företag överhuvudtaget. I fallet med Västerås tog det flera innan ett par tog över ett bageri*** som ofta sålde till andra italienare.

    * (Det är få åminnen berättade av invandrare till Sverige under 1940-1960-talet som inte i ett av de första styckena hänvisar till den svenska maten som oätlig… Theodor Kallifatides berättelser om vad en diet på sirapslimpor snarare än grekiskt lantbröd gjorde med hand tänder är också talande; mat är jätteviktigt för människor och nämns därför ofta)
    ** (råvaror köptes bland annat in från Arvid Nordqvists grossistfirma – jag har prislistorna; vin-frågan skall jag inte ta upp här, men den är ju också…. intressant)
    *** (dessa intervjuas i Järtelius 1987, tidigare skall bröd ibland körts över från NK i Stockholm. Järtelius 1987 är inte heller tvunget pålitlig, då det inte finns några källhänvisningar, men jag har inte hittat några fel)

 2. Bra följd av avsnitt ni har haft. Men är det inte lite konstigt att fokusera så mycket på just ”folkutbytets” vara eller icke-vara som konspirationsteori för SD när Åkesson själv säger att han tror på en sammansvärjning av ”multikulturalister” styr Sverige som har ett ”uttalat mål att slå sönder nationen”. SD ser väll snarare att ”folkutbytet” är en strategi som konspirationen av multikulturalister använder för att ”slå sönder nationen”, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *