[2018-08-09] I vilket Mattias Lundberg, docent i psykologi, diskuterar boken Omgiven av idioter och DISC-modellens legitimitet. Han avslöjar också det enskilt viktigaste faktorn vid anställningar och hur psykologisk profilering blivit big business.

Lyssna direkt:

Ladda ner som mp3

AVSNITTETS LÄNKAR
Följ Mattias på twitter och läs hans blogg om problemen med boken Omgiven av idioter: inlägg 1, 2, 3, 4 och 5. Tidigare avsnitt med Mattias: 48 Tala ut, 143. Den lyckliga pessimisten och 243. Det är sant! Magasinet Filters artikel: Omgiven av idioti (Madelene Pollnow). Mattias rekommenterar: Anders SjöbergJonas Hjalmar BlomStefan Söderfjäll. Erik nämner Maria Svelands krönika i ETC: Introvert – sommarens ursäkt för att vara en man. Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.

En reaktion på “#342. Omgiven av färger

  1. Hej och tack för en bra podcast! Jag gjorde DISC-utvärderingen när jag arbetade på ett kontor i USA för ca 15 år sedan. Då användes varken färger eller begreppen extrovert/introvert och de fyra bokstäverna förklarades så här: D-Dominant (ledartyp, snabb, översiktlig, resultatorienterad, task-oriented), I-Influencer (social, pratar, vill få alla med sig, people-oriented), S-Steady (den som gör jobbet, lugn, people-oriented), och C-Conscientious (noggrann, kvalitet framför kvantitet, detaljerad, tar tid på sig, perfektionist, task-oriented).

    Jag tyckte det var intressant att lära känna ytterligare aspekter av sig själv men tänkte på att få (inga?) modeller kan ge hela bilden av hur en person egentligen är. Kan dessutom tänka mig att efter ett par tester så vet många hur de ska fylla i dem för att få jobbet och då går ju testets mening vad gäller att lära känna kandidaten förlorad. En annan sak är ju att ens svar kan variera en del baserat på situation och position. Som exempel kan man ju bli mer C/detaljorienterad på vissa positioner och om det är riskabelt att göra fel, eller mer I/social om det finns möjlighet till mer påverkan på kontoret. Kanske man i grund och botten är D/dominant, men kan inte få utlopp för det på jobbet så man blir istället C, osv.

    Intressant diskussion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *