[2020-05-14] Kombinationen av presentations-sjuka och sjukt dåliga presentationer är allt för vanligt inom akademin. Erik och Jesper diskuterar tre saker att ta hänsyn till vid presentation.

ATT TÄNKA PÅ VID PRESENTATIONER

 • Innehåll. Att prata om det man aviserat att man ska prata om.
 • Kontext. Var, när, på vilket sätt och för vilka ska du prata.
 • Formen. Hur du presenterar och undviker skapa filter mellan talare och åhörare

Lyssna direkt:

Ladda ner avsnitt som mp3

AVSNITTETS LÄNKAR
Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna eller fältet nedan för att kommentera avsnittet.

4 reaktioner på “#437. Presentations-synderna

 1. Hej, eftersom ni efterfrågade synpunkter så kommer en här; jag lyssnade en hel del på Er podd för något år sedan men slutade eftersom jag till slut knappt hörde vad som sades för att när en av er ska, ofta, säga något så LIKSOM hakar orden upp sig och det blir dådådådå , ahhhaaaa oooocccchhh. det letas väl efter rätt ord och rätt formulering men det är jättejobbigt att höra det där ooooljudet och dådådådådådå … äääähhhh etc. i en av de senaste poddarna tar ni upp att Alexander Bard ofta blir inbjuden att tycka om saker och ting. Han är ett säkert kort att ha med.
  Ja delvis för att han inte hakar upp sig när han ska säga något. Han kör på.
  Man slipper höra detta ääähhh dådådådå …..ni tog ju upp ticks och det här är kanske ett slags ticks?
  hur man pratar och hur ens röst låter betyder mycket. Tycker jag. Med tanke på att Ni arbetar med kommunikation så gissar jag att ni har tänkt på det?
  Borde väl gå att åtgärda? Ni tar upp intressanta ämnen men jag får lov att säga att jag blir trött på det där utdragna oooooohhhhhhhhh äääääääähhhhhhhhhh, det tar udden av budskapet,
  Nu har jag återvänt till podden efter några års uppehåll och ska ge den en chans till.
  här är i alla fall mina synpunkter som ni efterfrågade
  hälsar Monica Hjelm

  1. Hej Monica. Tack för din feedback. Ja, vi har ett antal ticks som vi är medvetna om. Vissa klipps bort helt i podden, men andra blir kvar. Det är av två orsaker. Det ena är att några enstaka ”tvekljud” kan skapa lite mer närvarokänsla. Det andra är betydligt mer krasst: tidsskäl. Vissa ljud tar för lång tid att klippa runt pga t ex inandningar och olika energi och volymstyrka.

   Det finns också en annan viktig faktor som jag tror spelar roll. Vi spelar in 60 minuter nytt material varje vecka, vilket innebär att vi (precis som du också resonerar kring) inte har färdiga ”talking points” eller färdigtänkta tankegångar när vi sätter igång inspelningen. Det tror jag leder till att vår ”processorkraft” går mer till att försöka hålla en hyfsad stringent akademisk nivå på diskussionen och våra resonemang snarare än att talet ska vara absolut perfekt.

   Vi har ofta pratat med varandra om hur kul det skulle vara att någon gång få testa att göra podden på heltid. D v s att faktiskt få tid och resurser att förbereda sig, repetera, kunna göra flera omtagningar e t c. Då tror jag det skulle bli stor skillnad.

 2. Hej,
  tack för respons på det jag skrev. Det är ju inga lätta saker det där. hur man låter och tar sig ut. Och jag kan hålla med om att perfektionism inte är att sträva efter. Men problemet är, som jag ser det, att man kan säga de mest horribla saker och få fram sitt budskap om man gör det på ett tilltalande sätt. Det är väl så propaganda fungerar? Jag är inget fan av Alexander Bard, tycker han säger mycket konstigt, men han gör det på ett stringent sätt. apropå att hålla en akademisk stringent nivå.
  Med vänlig hälsning Monica Hjelm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *