[2018-03-13] I vilket Jesper och Erik firar källkritikens dag genom att ställa några frågor i samband med MSB:s uttalande om rysk desinformation i Sverige:

  1. I förhållande till (och i jämförelser med) vad har det ryska fokuset på Sverige ökat sedan 2013–2014? Vilket mått används och hur kan det jämföras med motsvarande innehåll i andra länder?
  2. Om svenskar blivit mer russofober som resultat av rysk propaganda, har inte den ryska propagandan misslyckats (d v s fått motsatt effekt mot hur de flesta länder jobbar med propaganda)?
  3. Är inte det påstådda ryska narrativet att Sverige ”styrs av USA och är hemlig medlem i Nato” också kontraproduktivt från ett ryskt perspektiv (de skulle ju lämpligen vilja få ett neutralt land att vara postivt inställda)?
  4. Med andra ord: riktar sig verkligen den påstådda ryska desinformationen mot Sverige, eller är det egna nationella narrativ för att påvisa hur bra det är i Ryssland jämfört med andra länder?

Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes
Prenumerera i annat program (RSS).

Lyssna direkt:

Följ oss på Facebook.

AVSNITTETS LÄNKAR
MSB: Ryssland försöker splittra Sverige (SVT). MSB: Trumps Sverigeattack inte desinformation (SvD). Hugo Ewald (Metro): 4chan-användare bakom falsk namninsamling för att ändra Sveriges flagga. Avsnitt 262. Desinformation. Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.

2 reaktioner på “#321. Kremlvänlig desinformation

  1. Det finns 13 dataposter i Stratcoms databas där Sverige är målgrupp enligt sökverktyget. Det finns totalt 3 866 dataposter. Det innebär att Sverige representerar 3,4 promille av materialet. Det kan jämföras med Sveriges andel av EU:s totala population, närmare 2 %. Andelen ryska insatser mot Sverige är lägre än vår befolkningsandel i EU. Om vi tar andra jämförelsetal, till exempel Sveriges andel av EU:s yta eller BNP ter sig det ryska intresset för desinformation om/till Sverige (3,4 promille av allt desinformationsmaterial) än mer marginellt. Det ter sig logiskt. Sverige är ofarligt i sin alliansfria roll. Varför skulle Ryssland vilja underblåsa misstron genom en större mängd desinformation och bidra till ökad svensk opinion för NATO?

  2. Varför spekulerar ni? Varför intervjuar ni inte MSB och frågar vad de menar? Ni sprider konspirationer i stället för själva granska och mäta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *