[2017-09-27] I vilket Erik och Jesper kritiserar Expressens artikel – Nya kritiken mot Maria Ågren: ”Är skandalöst” – för att försöka skapa ett drev av en vanlig revisionsrapport vid Luleå tekniska universitet.

Artikelns brister handlar framför allt om

  1. Rubrik, bilder, relaterade länkar vinklar specifik mot Ågren och Transportstyrelsen, fastän hon bara är en av många i Luleå tekniska universitets styrelse. Faktum är rubriken, som den är formulerad, saknar täckning i texten.
  2. Texten använder sig av externa experter (två professorer) som uttalar sig tillspetsat om det som framkommit i rapporten. Detta journalistiska grepp förekommer i medieskandaler. Problemet är att felaktigheterna som påpekas är så diffusa i sammanhanget, att experterna bara kan uttala sig hypotetiskt och generellt.
  3. Texten innehåller även formuleringar som vill ge sken av att problemet är större än vad det i själva verket är, genom att ange så potentiellt höga siffror som möjligt: ”Expressen kan avslöja allvarliga brister i avtalen hos skattefinansierade Luleå tekniska universitet – som har avtal för hundratals miljoner kronor.” [20 slumpade avtal granskande, 8 har felaktiga firmatecknare]. Eller ” den skattefinansierade verksamheten på universitet – som omsätter 1,6 miljarder kronor – [kan utsättas] för omfattande ekonomiska risker.”
  4. Internrevisionens funktion vid myndigheter är att upptäcka brister som myndigheten sedan kan åtgärdas. Det är således en del av en kvalitetsarbetet i en fungerande organisation att hitta ofullkomligheter. Felaktig firmatecknare är således en reell brist. Det är dock inte en detaljnivå som en universitetsstyrelse ständigt kan punktmarkera. I texten argumenteras dock för att styrelsen inte tagit problemet på allvar och att Maria Ågren borde vara i fokus för denna felaktighet.

Vi beklagar den stundtals undermåliga och ojämna ljudkvaliteten.

Expressens skandalrubrik

Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes
Prenumerera i annat program (RSS).

Lyssna direkt:

Följ oss på Facebook.

AVSNITTETS LÄNKAR
Claes Petersson (Expressen): Nya kritiken mot Maria Ågren: ”Är skandalöst”. Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *