[2025-03-01] Varför bråkar Trump, Zelensky och Vance inför öppen ridå? I detta antikrist av Mediespanarna ser Erik presskonferensen ”live” och ger sina spontana reaktioner tillsammans med Jesper. Kan det vara så att vi sett ett av de sannare ögonblicken i amerikansk utrikespolitik?
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR
Trump and Zelensky clash in Oval Office shouting match • FRANCE 24 English
Det som sas öppet hade också sagts i det slutna rummet. Trumps något diffusa fredsplan vilar helt på att Putin skulle hålla sitt ord. Zelenskyj, eller Ukraina överlag, kan förstås inte ta något sådant på allvar. Det var genom att Ukrainas president påpekade detta som fick Trump och Vance att tappa fattningen (även om de möjligen letade efter ursäkt för en sådan). Löften från Trump ju inte heller så värst trovärdiga i sig. Han skulle rimligen oavsett stoppa allt stöd till Ukraina.
Vad jag mest funderar över om detta öppna gräl leder till att han går längre än han gjort annars. Konkret: kommer han att stoppa amerikanska försvarsföretag att sälja vapen som går till Ukraina, även om det är EU eller länder i Europa som betalar för att straffa Zelenskyj och tvinga fram ett avtal?
USA ska tydligen minska sina försvarsuppgifter med åtta procent om året i fem år. För några dagar sedan ska USA ha pressat på för att Nato-länder i högre utsträckning ska köpa amerikanskt försvarsmateriel. Jag tolkar det som att USA vill att europeiska länder ska köpa deras produkter för att kompensera för bortfallet i inhemsk efterfrågan. Det är rimligt att utgå från att de flesta Nato-länder var rätt skeptiska till att redan innan fredagen. Stoppar Trump export även för Ukraina, så kommer det vara en mycket tydlig signal om att det inte går att förlita sig på amerikansk-tillverkade produkter alls.
Tillsammans innebär det att 1) amerikanska inköp minskar påtagligt över de följande fem åren 2) upprustande länder i Europa kommer i möjligaste mån välja bort amerikanska försvarsmateriel och 3) att de inte kan sälja till den största pågående konflikten i världen just nu. Stämningen i styrelserummen för Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamic och L3 Technologies lär la inte vara på topp. Inte kommer det heller bli så populärt i de samhällen och delstater där dessa företag är viktiga arbetsgivare. Frågan är väl om dessa väljare sin vana trogen väljer att fokusera sin besvikelse på svaga grupper i samhället istället för problemet – USA:s helt bortfibblade trovärdighet.
Sedan är jag inte lika övertygad om att det går dåligt för Ukraina, att Ryssland anfaller och vinner marginellt med terräng för till synes rätt höga förluster är inte riktigt att vinna eller att ha övertaget – det kan lika väl ses som smått desperat. Men här är ju osäkerheten mycket stor och att Trump – sin tirad om spelkort – läser detta mer rätt en än en måttligt begåvad apa vid darttavlan efter två stora stark och 6 cl jäger är la osannolikt.