[2019-01-26] Lider svensk debatt av förenklingshysteri? Är vi på väg till ett samhälle som målar flaggor på trottoarerna? I detta avsnitt presenterar Erik och Jesper förslag på aspekter och perspektiv som påverkar hur personer agerar.
- Åsiktspaket. Med ett ställningstagande i en viss fråga tillskrivs den personen även ett hel uppsättning andra åsikter.
- Sammanblandning av olika kategoriseringar. Höger/vänster, GAL/TAN eller ond/god. De är olika sätt att försöka uttolka ideologiska ställningstaganden. Dessa kan vara helt separata från varandra.
- Olika aktörer har olika agendor. Den klassiska indelningen sedan 1970-talet är makthavare, medier och medborgare. Dessa handlar utifrån separata s k logiker. Medan medier publicerar något för att generera trafik, kanske en politiker publicerar en liknande sak för att rikta uppmärksamheten mot egna hjärtefrågor.
- Front stage och back stage.
- Övriga faktorer. Till alla dessa möjliga aspekter som påverkar vad folk skriver i debatt, tillkommer även mer svårberäknade händelser som naturkatastrofer, eller personers utseende och ”likeability”.
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR
Erik hänvisar till ett tidigare avsnitt om komplexitet. (GP) Så svarar Djurfronts ledare Richii Klinsmeister. Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.
Hej!
Tack för en, som vanligt, mycket bra podd.
Men om ni ska svänga er med latinska plural, vilket jag inte tycker att ni ska, måste ni göra rätt. ”Schematat” den här veckan och ”spektrat” förra veckan skaver rejält i öronen.
Ack.